JADŁOSPIS

PONIEDZIAŁEK 10.03.2025

Zupa jarzynowa z koperkiem (1,7,8*)

Bułka z masłem, pastą twarogowo- jajeczną i kiełkami rzodkiewki(1,7)                                                                   

WTOREK 11.03.2025

Filet z miruny z pieca, Ziemniaki, Surówka z kiszonej kapusty, marchewki, jabłka                   i żurawiny, Kompot z aronii, śliwki, wiśni i jabłka (1,3,4,7)

ŚRODA 12.03.2025

Udziec z indyka w  sosie, Kasza perłowa, Buraczki

CZWARTEK 13.03.2025

Klopsiki drobiowo- wieprzowe w sosie maślano – pomidorowym, Makaron pełnoziarnisty

Surówka z białej rzodkwi, jabłka, kukurydzy i marchewki (1,3,7)

PIĄTEK 14.03.2025

Zupa kalafiorowo- marchewkowa na rosole z kluseczkami lanymi, lubczykiem i natką pietruszki (1,3,7,8)

Pankejki z musem jagodowo- truskawkowo- jogurtowym (1,3,7)

Cyfry w nawiasach oznaczają numery alergenów podanych w tabeli obok.

 Zastrzegamy sobie prawo do zmian w jadłospisie. Smacznego♥♥♥.

Wszystkim życzymy smacznego.  Sporządziła: Marlena Michalska

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

ALERGEN – każda substancja wywołująca reakcję alergiczną  (uczuleniową).

Drogi Rodzicu, (Opiekunie)

w naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „śladowe ilości alergenów” lub „mogące zawierać alergeny” wymienione w tabeli poniżej:

lp ALERGENY wg Rozporządzenia Pojawiają się w następujących posiłkach i produktach:

 

1. ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN, tj. ŻYTO, PSZENICA, JĘCZMIEŃ, OWIES, ORKISZ I PRODUKTY POCHODNE W postaci pieczywa pszennego, żytniego, graham, razowego, orkiszowego, mieszanego, kasza manna, kasza jęczmienna, makaronów, mąki,bułki tartej, kawy zbożowej, biszkoptów, innych produktów na bazie mąki ( wypieków, zacierek, klusek lanych, pyz, pierogów, naleśników, knedli, sosów)
2. SKORUPIAKI BRAK
3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE Składnik kanapek, past, kotletów mięsnych, rybnych i jajecznych, dodatek do dań mącznych; klusek, kopytek, pyz, makaronów, zup; szpinakowa, żurek, szczawiowa
4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE Wchodzą w skład drugiego dania  w formie filetów smażonych i gotowanych, kotletów oraz składnik past do śniadań
5. ORZESZKI ZIEMNE I INNE Desery, forma przekąski
6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE Chleb razowy z soją, wędliny
7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE ŁĄCZNIE Z LAKTOZĄ Składnik zup mlecznych i niektórych zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła i śmietany, masło, sery białe , żółte– dodatek do kanapek, kefiry, maślanki, jogurty naturalne , budynie, wędliny
8. SELER I PRODUKTY POCHODNE Seler jako korzeń i łodyga, składnik zup, surówek, wędlin
9. GORCZYCA Musztarda, wędlina, produkty mięsne
10. NASIONA SEZAMU Jako dodatek do surówek i posypka do chleba i bułek
11. DWUTLENEK SIARKI Brak
12. ŁUBIN Brak
13. MIĘCZAKI Brak

Wykaz produktów jest aktualizowany na bieżąco.

* Zgodnie z informacjami od producentów oznaczony „*” produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy. W wędlinach i pasztetach śladowo mogą wystąpić: soja, gluten, seler, gorczyca.

Gramatura posiłków w Szkole Podstawowej w Szlichtyngowej

Obiad

  • Zupa – 300-350 ml
  • Kotlet mielony 90- 100g
  • Kotlet schabowy, pożarski, z piersi kurczaka 100- 120g
  • Potrawka drobiowa 150- 170 g
  • Klopsy, pulpety 90-100g
  • Udziec z  kurczaka 90-100 g
  • Ryba filet 100- 120 g
  • Gulasz, Spaghetti, mięso razem z sosem  150-180g
  • Bigos 150 g
  • Gołąbki 1-2 sztuki 150-300 g
  • Ziemniaki 200- 250g
  • Ryż, kasza, makaron  150g
  • Surówki, Kapusta z ziołami  120- 150 g
  • Mizeria  120g
  • Warzywa gotowane 100g
  • Naleśniki, pierogi, kluski włoskie, śląskie, kopytka 200- 250g
  • Twaróg do naleśników 70-80 g
  • Makaron do sosu 150-180 g
  • Pyzy na parze 150 g
  • Racuchy, Pankejki 150-200 g
  • Sos owocowo- jogurtowy 125-150 ml
  • Kompot, Herbata 250 ml
  • Przetwory mleczne, jogurty serki waniliowe 1 sztuka 125-150 g
  • Bułka pszenna około 60g, bułka grahamka z ziarnem 80 g
  • Pasta z jaj 1 sztuka około 65 g
  • Kiełki 3g
  • Twarożek do pasty, sera ziołowego 40 g
  • Warzywa surowe  do bułki pomidory, ogórki, papryka 30-40 g
  • Masło około 10g
  • Owoce świeże 120-150 g
  • Ciasto własnego wypieku 120-130 g

W ramach możliwości finansowych stołówki gramatura niektórych surowców może być podwyższona.