WTOREK 12.11.2024
Szynka w sosie własnym , Kasza perłowa, Surówka z selera, jabłka i rodzynek, Deser mleczno- orzechowy(1,5,7)
ŚRODA 13.11.2024
Nuggetsy z piersi kurczaka (wyrób własny) z pieca, Sos czosnkowy, Ziemniaki pieczone z ziołami w piecu, Surówka z kiszonego ogórka i koperku, Jabłko (1,3,7)
CZWARTEK 14.11.2024
Schab z pieca marynowany w rozmarynie, tymianku, papryce i czosnku, Ziemniaki, Brokuły z pomidorami, kukurydzą, ogórkiem i sosem czosnkowo- jogurtowym(1,7) Kompot agrestowo- truskawkowo- gruszkowy 200 ml
PIĄTEK 15.11.2024
Zupa jarzynowa z dynią, brukselką i koperkiem (1,7,8)
Bułka z masłem, sałatą, polędwicą sopocką, pomidorem i ogórkiem zielonym, Mieszanka studencka( orzeszki ziemne, migdały, orzechy nerkowca, orzechy laskowe, rodzynki)(1,3,5,7)
Cyfry w nawiasach oznaczają numery alergenów podanych w tabeli obok.
Zastrzegamy sobie prawo do zmian w jadłospisie ♥♥♥.
Wszystkim życzymy smacznego. Sporządziła: Marlena Michalska
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
ALERGEN – każda substancja wywołująca reakcję alergiczną (uczuleniową).
Drogi Rodzicu, (Opiekunie)
w naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „śladowe ilości alergenów” lub „mogące zawierać alergeny” wymienione w tabeli poniżej:
lp | ALERGENY wg Rozporządzenia | Pojawiają się w następujących posiłkach i produktach:
|
1. | ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN, tj. ŻYTO, PSZENICA, JĘCZMIEŃ, OWIES, ORKISZ I PRODUKTY POCHODNE | W postaci pieczywa pszennego, żytniego, graham, razowego, orkiszowego, mieszanego, kasza manna, kasza jęczmienna, makaronów, mąki,bułki tartej, kawy zbożowej, biszkoptów, innych produktów na bazie mąki ( wypieków, zacierek, klusek lanych, pyz, pierogów, naleśników, knedli, sosów) |
2. | SKORUPIAKI | BRAK |
3. | JAJA I PRODUKTY POCHODNE | Składnik kanapek, past, kotletów mięsnych, rybnych i jajecznych, dodatek do dań mącznych; klusek, kopytek, pyz, makaronów, zup; szpinakowa, żurek, szczawiowa |
4. | RYBY I PRODUKTY POCHODNE | Wchodzą w skład drugiego dania w formie filetów smażonych i gotowanych, kotletów oraz składnik past do śniadań |
5. | ORZESZKI ZIEMNE I INNE | Desery, forma przekąski |
6. | SOJA I PRODUKTY POCHODNE | Chleb razowy z soją, wędliny |
7. | MLEKO I PRODUKTY POCHODNE ŁĄCZNIE Z LAKTOZĄ | Składnik zup mlecznych i niektórych zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła i śmietany, masło, sery białe , żółte– dodatek do kanapek, kefiry, maślanki, jogurty naturalne , budynie, wędliny |
8. | SELER I PRODUKTY POCHODNE | Seler jako korzeń i łodyga, składnik zup, surówek, wędlin |
9. | GORCZYCA | Musztarda, wędlina, produkty mięsne |
10. | NASIONA SEZAMU | Jako dodatek do surówek i posypka do chleba i bułek |
11. | DWUTLENEK SIARKI | Brak |
12. | ŁUBIN | Brak |
13. | MIĘCZAKI | Brak |
Wykaz produktów jest aktualizowany na bieżąco.
* Zgodnie z informacjami od producentów oznaczony „*” produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy. W wędlinach i pasztetach śladowo mogą wystąpić: soja, gluten, seler, gorczyca.
Gramatura posiłków w Szkole Podstawowej w Szlichtyngowej
Obiad
- Zupa – 300-350 ml
- Kotlet mielony 90- 100g
- Kotlet schabowy, pożarski, z piersi kurczaka 100- 120g
- Potrawka drobiowa 150- 170 g
- Klopsy, pulpety 90-100g
- Udziec z kurczaka 90-100 g
- Ryba filet 100- 120 g
- Gulasz, Spaghetti, mięso razem z sosem 150-180g
- Bigos 150 g
- Gołąbki 1-2 sztuki 150-300 g
- Ziemniaki 200- 250g
- Ryż, kasza, makaron 150g
- Surówki, Kapusta z ziołami 120- 150 g
- Mizeria 120g
- Warzywa gotowane 100g
- Naleśniki, pierogi, kluski włoskie, śląskie, kopytka 200- 250g
- Twaróg do naleśników 70-80 g
- Makaron do sosu 150-180 g
- Pyzy na parze 150 g
- Racuchy, Pankejki 150-200 g
- Sos owocowo- jogurtowy 125-150 ml
- Kompot, Herbata 250 ml
- Przetwory mleczne, jogurty serki waniliowe 1 sztuka 125-150 g
- Bułka pszenna około 60g, bułka grahamka z ziarnem 80 g
- Pasta z jaj 1 sztuka około 65 g
- Kiełki 3g
- Twarożek do pasty, sera ziołowego 40 g
- Warzywa surowe do bułki pomidory, ogórki, papryka 30-40 g
- Masło około 10g
- Owoce świeże 120-150 g
- Ciasto własnego wypieku 120-130 g
W ramach możliwości finansowych stołówki gramatura niektórych surowców może być podwyższona.