Temat: Na polu uprawnym.

 

I. Pola uprawne w Polsce najczęściej obsiewa się zbożami: pszenicą, żytem, jęczmieniem, owsem i kukurydzą.

Zboża dzielimy na:

  • Ozime – wysiewa się je jesienią a zbiera następnego roku.
  • Jare – wysiewa się i zbiera w tym samym roku.

II. Do najczęściej uprawianych w Polsce roślin warzywnych należą między innymi: ziemniaki, buraki, marchew, pietruszka, seler, cebula, kapusta.

III. Warzywa oleiste: rzepak, słonecznik, len.

Nasiona tych roślin wykorzystywane są do produkcji oleju.

Rolnicy, aby chronić uprawy, usuwają z pól i sadów chwasty i owady roślinożerne.

Przykład chwastów to: mak, perz.

Przykład szkodników to: stonka ziemniaczana, bielinek kapustnik, mszyce, myszy, krety, nornice.

Wiele zwierząt to sprzymierzeńcy człowieka w walce ze szkodnikami niszczącymi uprawy. Należą do nich między innymi: biedronki, bażanty, myszołowy.

Polecenia:

  1. Wyjaśnij co to są chwasty.
  2. Wykonaj ćwiczenia ze str. 118-119.