Temat: Na łące.
Przepisz notatkę do zeszytu.
- Wspólną cechą wszystkich łąk jest brak drzew i krzewów oraz obecność licznych traw i innych roślin zielnych.
- Charakterystyczne rośliny łąkowe: jaskier ostry, stokrotka pospolita, krwawnik pospolity, pierwiosnek lekarski, knieć błotna, jastrun właściwy, goździk kropkowany, szałwia łąkowa, rdest wężownik, firletka poszarpana, dzwonek rozpierzchły, bodziszek łąkowy oraz liczne trawy.
- Organizmy żyjące na łące są ze sobą powiązane licznymi zależnościami pokarmowymi.
Przykłady organizmów łąkowych: świergotek łąkowy, kuropatwy, czajki, myszy, ryjówki, koniki polne, żaby, owady.
- Rośliny łąkowe są wykorzystywane jako pożywienie dla zwierząt hodowanych przez ludzi: bydła, owiec, kóz.
- Nie wolno wypalać uschniętych roślin łąkowych.
- Wiele roślin łąkowych ma właściwości lecznicze, np. rumianek pospolity, mięta polna.
Polecenia:
- Wykonaj ćwiczenia ze str. 116-117.
- Uzasadnij, dlaczego nie wolno wypalać roślin łąkowych.
- Ułóż dwa łańcuchy pokarmowe z trzema wybranymi organizmami żyjącymi na łące.